Bokaşi’nin kelime anlamı (Japonca) ”fermente olmuş organik madde”dir . Bu yöntemle yapılan komposta da Bokaşi Kompostu denilmektedir.
Bokaşi, komposttan ziyade turşu yapmaya benzer ve anaerob koşullar altında oluşur. Küçük bir kovada bile yapılabilir, koku ve sinek yapmaz, metan gazı çıkarmaz, dolayısıyla apartman dairelerinde bile kullanılabilir. Besin kaybı olmaz, çevirmeniz veya karıştırmanız gerekmez, tüm işi mikroorganizmalar sizin yerinize yapar. En büyük avantajı ise her türlü organik atığın bu şekilde rahatça parçalanabilmesidir. Et ve süt ürünleri, narenciye gibi soğuk kompost veya solucan kompostuna atılamayan malzemeler, Bokaşi’de büyük bir hızla çözünür.
Bokaşi kompostu için anaerob koşullar gerekli olması nedeni ile ağzı hava almayacak şekilde kapanan herhangi bir plastik kovayı bokaşi kovası olarak kullanabilirsiniz.
Boyutu tamamen size kalmış.
Eğer hazırlamış olduğunuz bokashi kompost kovanız hava alırsa, içeride çalışacak bakteriler havasız ortamda yaşayabildiklerinden, ya da çok az oksijene tahammül edebildiklerinden vazifelerini yapamazlar ve bokashi kompostunuz bozulur.
Atıkları biriktirmeye karar verdiğiniz bokashi kompost kovanızın dibine plastik bir süzgeç yerleştirin ve altta birikecek olan bokaşi suyunu hasat etmeniz için bir musluk takın.
Artık mutfağınızdan çıkan her türlü organik atığınızı bokaşi kompost kovasının içine atabilirsiniz. Her seferinde kapağını açıp bakterileri rahatsız etmemek adına çöplerinizi biriktirerek bir veya iki seferde bokashi kompost kovasına koymanızı tavsiye ederim. Ben genellikle, bokaşi kompost kovamın sabah ve akşam olmak kaydıyla iki sefer kapağını açıyorum.
Bokaşi kompost kovasının altındaki süzgecin üzerine ilk önce bir miktar ağaç talaşı veya sıvıyı emecek benzer nitelikte bir malzeme serpiştirin. Üzerine en fazla 1/100 oranında klorsuz su ile seyrelttiğiniz bokashi serumunu (Laktoserum sıvısını) spreyleyin. Yüzeyin iyice ıslandığına emin olun. Ardından ufalttığınız organik atıkları ekleyip aynı işlemi tekrarlayın.
Veya Bokashi Kepeği ile Bokashi Kompostunuzu yapacaksanız, süzgecin üzerine bokashi kepeği serpip organik atıkları yerleştirin. Ardından tekrar bokashi kepeğini serpin.
Üzerine organik atıklarınızı ekleyin.
Bastırabileceğiniz herhangi bir malzeme yardımı ile atıkların üzeri iyice bastırılarak bokashi kompost kovasının kapağı hava almayacak şekilde kapatın.
Atıkları mümkün olduğu kadar küçük parçalara bölmek, bakterilerin işini kolaylaştırır ve hızlandırır.
Organik atıklarınızı bokaşi kompostunuza her atışınızda aynı işlemi tekrar edin.
Altında biriken suyu gün aşırı boşaltmanız gerekir.
Bokaşi kompost kovanız dolunca artık kapağını kapatıp 15 gün boyunca organik atıkların turşulanmasını bekleyeceksiniz.
Bokaşi suyunu(bokashi kompost kovanızın altında biriken sıvı gübreyi) hasat etmeye devam bu arada.
İlk günler biraz fazla oluyor ama gün geçtikçe azalıyor sıvı miktarı.
15 gün sonunda mutfak atıklarınız artık fermantasyon sürecini tamamlamış olur ve ön kompostunuz toprağa gömülmeye hazırdır.
Bokaşi kompost kovasının kapağın açılma zamanı gelmiştir.
Çöplerinizin üzerinde beyaz renkli mantar görmeniz, sürecin doğru işlediğinin habercisidir.
Bokaşi kompostu, toprağın 20-30 cm kadar altına gömülür, üzeri toprakla örtülür ve iki hafta kadar sonra üzerine doğrudan ekim-dikim yapabilirsiniz.
Eğer bahçeniz yoksa, derinlik bakımından uygun saksılarda bunun için kullanılabilir.
Bu su 1’e 100 oranında sulandırılarak bahçede kullanılabilecek faydalı bir sıvı gübredir.
Bir çorba kaşığı bokaşi suyu için 2-3 lt klorsuz su kullanılabilir.
Nasıl kullanılır?
Sıvı bokaşi kompost kovasından ilk çıktığında oldukça asidik bir yapıdadır, bu nedenle doğrudan bitkilere uygulamamak gerekir.
Toprak yüzeyine, bitkilere temas etmeyecek şekilde ve giderlerinizde seyreltmeden kullanabilirsiniz.
Çürümüş, buzdolabında uzun süre beklemiş, küfenmiş atıklar bokaşi kovasına kesinlikle girmemelidir.
Bokaşi Kompost Kovasını güneş ışığından, aşırı sıcak veya soğuktan korumak gereklidir.
Bokaşi Kompostunun hiçbir aşamasında metal süzgeç, kaşık vs. kullanmamak gerekir.
Bokaşi kompostunun her aşamasında burnunuz baş yardımcınız olacak.
Eğer sirke, turşu vb. koku dışında ağır bir çöp kokusu alırsanız, süreçte bir yanlışlık olmuş demektir.
Bu durumda;
- Kovaya yeterince bokaşi serumu(laktoserum sıvısı, yararlı mikroorganizma sıvısı) eklemiyor olabilirsiniz, miktarı biraz arttırın.
- Bokaşi kompost kovası hava alıyor olabilir, kapağın sıkıca kapandığına emin olun.
- Bokaşi kKompost Kovasının dibinde fazla su birikmiş olabilir, musluklar bazen tıkanabiliyor, suyunu iyice aldığınızdan emin olun.
- Bokashi Kompost Kovasını güneş ışığından, fazla soğuk veya sıcaktan koruyun.
Bokaşi serumu (laktoserum), Bokashi Kepeği, Bokashi Kompost Kovası hazırlıklarıyla uğraşacak vaktiniz ve yeriniz yok ise, bu ürünleri satın alıp, doğrudan bokashi kompostunuzu yapmaya başlayabilirsiniz.
Kolay ...
Hızlı ...
Ve sorun çıkma riski fazla olmayan ...
Bu kompost türü ile organik mutfak atıklarınızı artık toprağa dönüştürmeyi biliyorsunuz.
E haydi yapılsın kompostlar :)
Bokaşi kompostu ile alakalı aklınıza takılan, sormak istediğiniz her türlü soru hakkında ulaşabilirsiniz.
Kent Çöpçüsü
İzmir, Türkiye
Telif Hakkı © 2024 Kent Çöpçüsü - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.